Високопоставен украински служител обвини в неделя Русия за безотговорни“ действия около

...
Високопоставен украински служител обвини в неделя Русия за безотговорни“ действия около
Коментари Харесай

Украйна поиска мисия на ООН в Чернобил

Високопоставен украински чиновник упрекна в неделя Русия за „ безотговорни “ дейности към окупираната електроцентрала в Чернобил и прикани Организацията на обединените народи да изпрати задача за оценка на рисковете.

Вицепремиерът Ирина Верещук сподели, че съветските сили „ милитаризират “ зоната на отчуждение към централата, позната като мястото на най-тежката нуклеарна повреда в света. По думите ѝ руснаците транспортират огромни количества остарели и неприятно поддържани оръжия, създавайки риск от щета на херметичния саркофаг, издигнат към разрушения 4-ти реактор, написа „ Ройтерс “.

„ Настояваме Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да одобри незабавни ограничения за демилитаризиране на изключителната зона към станцията в Чернобил, както и изпращане на специфична задача за унищожаване на рисковете от повтаряне на повредата в Чернобил в следствие от дейностите на съветските окупационни сили “, прикани Верещук от профила си в Telegram.

Тя добави, че щета в саркофага, издигнат с европейски средства, „ неизбежно ще докара до изпускане в атмосферата на доста количество радиоактивен прахуляк и замърсяване освен в Украйна, само че и в други европейски страни “.

От началото на нашествието Русия към този момент отхвърли нейните военни да излагат на риск нуклеарни уреди на територията на Украйна.

Междувременно тази заран Юри Фомичев – кметът на Славутич, където живеят доста от служащите в централата, разгласи, че съветските сили са напуснали града. В събора украинските управляващи споделиха, че Русия е поела надзор над града.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР